Регионален инспекторат по образованието град Добрич ПД, 21.05.2018, 07:13

Поздравявам Ви Guest | RSS
Главна | Каталог на статиите | Регистрация | Вход
Меню на сайта

Категории на раздела
Моите статии [357]
Публикуване на текущи съобщения
Държавни зрелостни изпити (ДЗИ) [16]
Всичко за ДЗИ
Външно оценяване в 4. клас [10]
Всичко за външното оценяване в 4. клас
Външно оценяване в 5. клас [9]
Всичко за външното оценяване в 5.клас
Външно оценяване в 6. клас [9]
Всичко за външното оценяване в 6. клас
Външно оценяване в 7. клас [24]
Всичко за външното оценяване в 7. клас
Външно оценяване в 8. клас - интензивно изучаване на чужд език [5]
Оценяване на знанията на учениците по интензивно изучаван на чужд език в профилираните и професионалните гимназии с прием след 7. клас
Списък-Образец ... [8]
Всичко по съгласуване и утвърждаване на Списък-Образец ...
Училищна мрежа [249]
Училищна мрежа в област Добрич
Директори [72]
Съобщения за директори
Прием на ученици след завърщен 7. и 8. клас [41]
Всичко за приема след завършен 7. клас и завършено основно образование

Времето

Статистика

Онлайн всичко: 1
Гости: 1
Потребители (Регистрирани): 0

Главна » Статии » Моите статии

Рейтингова система за висшите училища в Република България

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕВРОПЕЙСКИ СОЦИАЛЕН ФОНД
Оперативна програма „ Развитие на човешките ресурси” 2007 – 2013 г.

ДИРЕКЦИЯ „ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ”
„Разработване на рейтингова система за висшите училища в Република България
(РеСВУ_БГ)”

МОДЕРНА РЕЙТИНГОВА СИСТЕМА ЩЕ ПОДПОМАГА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА ОБРАЗОВАТЕЛНИ УСЛУГИ В БЪЛГАРИЯ

   Днес бе представена новата интернет базирана рейтингова система на висшите училища в България, която ще бъде напълно достъпна за потребителите от полунощ на rsvu.mon.bg . Системата съдържа огромна по обем и разнообразие информация за акредитираните висши училища в страната, която ще е публично достъпна. Тя позволява те да бъдат сравнявани по професионални направления според различни, предварително заложени критерии.
   „Подобна система, насочена към резултата, ефекта от работата на висшите училища, се въвежда за първи път”, каза министърът на образованието Сергей Игнатов и допълни: ”Тя непрекъснато ще се обновява и ще бъде база за развитието и усъвършенстването на висшето образование в България.”
В България функционират 51 висши училища, които обучават студенти по над 600 специалности, разпределени в 52 професионални направления. Рейтинговата система позволява изработване на практически неограничен брой различни класации, стана ясно при представянето. Тя позволява на всеки отделен потребител да прави и собствени класации, в зависимост от индивидуалните си потребности и интереси.
    За изключителното единодушие относно необходимостта от подобна система говори Мира Радева. Тя отбеляза, че за над 2/3 от анкетираните при социологическите проучвания наМБМД в рамките на проекта, съществуващата до момента информация за висшите училища в страната е недостатъчна.
Наред с проведените маркетингови проучвания и събрани статистически данни за дейността на висшите училища в България, ”използваната за създаването на системата методология се основава на задълбочено проучване и анализ на международния опит в разработването на подобни класации”, отбеляза проф. Пепка Бояджиева. „Системата дава възможност за информиран дебат за развитието, възможност за самооценка, за саморегулация и за повишаване на конкурентността на висшите училища”, подчерта тя.
   „Системата е създадена по стандартите на най-добрите подобни системи в света”, каза Саша Безуханова, заместник-председател на КРИБ. „Тя е важен инструмент за реформи, който ще ни помогне да бъдем по-конкурентноспособни”, подчерта Безуханова.
   Създадената система е база за задълбочени анализи на състоянието и перспективите за развитие на висшето образование, а чрез английската версия на портала българските висши училища подобряват шансовете и присъствието си в европейското и световно образователно пространство, стана ясно при представянето.
    „Осигуряването на прозрачност е от ключво значение за развитието на висшето образование у нас”, заяви зам.-министърът на МТСП Красимир Попов. „...няма победители и победени, а само достойни участници в конкуренцията за развитие на висшето образование в България”, заключи Красимир Попов.
   „Разработване на рейтингова система за висшите училища в Р България РеСВУ_БГ” е проект изпълняван от дирекция „Висше образование” на Министерството на образованието, младежта и науката, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” , съфинансирана от Европейския социален фонд. Изпълнител на основните дейности по проекта са експерти към МОМН и Консорциум, в който участват Институт „Отворено общество” – София, социологическа агенция МБМД и Сирма Груп.Източник: http://rsvu.mon.bg/
Категория: Моите статии | Добавил: a100x (06.11.2010) | Автор: МОМН
Преглеждания: 1233 | Тагове: система, Рейтингова, училища, България, Република, ВИСШИТЕ | Рейтинг: 0.0/0
Всичко коментари: 0
Да добавят коментари могат само регистрирани потребители.
[ Регистрация | Вход ]
Регистрация/Вход

Търсене

Бързи връзки към ...
 • Министерство на образованието ...
 • Национален образователен портал
 • Областна администрация-Добрич
 • Админ Софт
 • Последният ... брой на ДВ
 • Българските карти
 • Сайт за Държавните зрелостни изпити "За матурите"
 • Съюз на работодателите в системата на народната просвета
 • Търсене с GOOGLE
 • Търсене с BING

 • Часът е ...

  Тагове


  Copyright RIO_Dobrich 2006 © 2018